5.711 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Dazen bij paarden

Wat zijn dazen, en waarom zijn bijten ze paard en ruiter?
Dazen worden ook wel paardenvliegen, steekvliegen, bremzen, blindazen of blinde dazen genoemd. Dazen of paardenvliegen behoren tot de familie van de bloedzuigende tweevleugelige insecten. Er zijn verschillende soorten dazen maar de meest gekende is de regendaas. 

Waarom steken dazen en hoe gaan ze te werk?
De mannetjesdaas eet nectar maar de vrouwtjes hebben bloed nodig om de eitjes te laten rijpen. Hierdoor komt het dat bij warm, zwoel en windstil weer de vrouwtjes dazen paarden, koeien en mensen gaan bijten en bloed gaan zuigen. De vrouwelijke dazen zoeken hun paard of ruiter aan de hand van uitgeademd koolstofdioxide, beweging, warmte en geuren zoals zweet. Dazen zouden een voorkeur hebben voor donkere kleuren. De dazenbeet is duidelijk voelbaar omdat hun snuit bestaat uit een aantal mesjes waarmee ze de huid opensnijden. Door deze mesjes is het zelfs mogelijk om door dunne kleding te bijten.
Om tijd te hebben om het vrij gekomen bloed op te zuigen, zodat het bloed niet direct kan stollen, vermengen ze het met speeksel. Het is vooral dit laatste dat het opzwellen van de huid en de jeuk veroorzaakt.
Vooral dieren en mensen die allergisch zijn aan insectenbeten kunnen nogal wat hinder ondervinden van een dazenbeet.

Tips om dazen te bestrijden voor paard en  ruiter.
De ruiter kan bij de apotheker allerlei insectenwerende gels of sprays kopen. Smeer je in vooraleer je op stap gaat. Draag een shirt met lange mouwen, liefst van een niet te dunne stof en van een felle, lichte kleur (een fluo verkeersvestje kan hiervoor in aanmerking komen). Voor het paard zijn er zeer effectieve geursprays op de markt zoals Sensipharm's Herbal Equi Spray.

30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen