5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Peesblessure bij paarden

 

Peesblessure bij paarden: wat moet je doen?

Paarden kunnen last krijgen van hun pezen, wat de verbindingen vormen tussen de botten en de spieren. Een blessure hieraan ontstaat vaak door een gekke beweging of tijdens een training en veroorzaakt een ontsteking en zwelling. Om risico's te voorkomen, moet je je paard op de juiste manier behandelen. Daarnaast is het ook belangrijk om preventiemiddelen in te zetten, zodat de kans op deze blessure verkleind wordt.

Hoe ontstaat een peesblessure bij een paard?

Pezen zijn verbindingen tussen botten en spieren en hebben een bandachtige structuur. Een pees bestaat uit vezels en heeft een slechte bloedvoorziening, waardoor voedingsstoffen minder efficiënt worden aangevoerd en afvalstoffen slechter worden afgevoerd. Als gevolg hiervan duurt het herstel bij een blessure aan dit onderdeel van het lichaam van een paard langer. In het hele lichaam zitten pezen, maar peesbeschadigingen komen het meeste in het onderbeen van paarden voor.

Dit ontstaat veelal bij trainingen of wanneer een paard gekke sprongen maakt in een bak of wei. Hierbij wordt een pees overrekt of overbelast, wat leidt tot een beschadiging. Het kan ook ontstaan door een klap op het been of chronische overbelasting. In dit geval treedt er peesverval op. De ernst van een peesbeschadiging kan flink variëren.

Hoe herken je een peesblessure bij je paard?

Symptomen van een peesblessure zijn warmte, ontstekingen en zwellingen van het been. Je paard kan er ook kreupel door gaan lopen, maar dit gaat vaak snel weer over. Echter, intensieve inspanning moet voor een langere periode uitblijven. Als je vermoedt dat je paard een peesbeschadiging heeft opgelopen, is het verstandig om gelijk contact met een dierenarts op te nemen. Hij of zij zal aan de hand van een onderzoek en testen een diagnose geven.

Op welke manieren zijn peesblessures te behandelen bij paarden?

Wanneer is vastgesteld dat je paard een peesblessure heeft, kun je hem of haar laten behandelen. Dit kan op een aantal manieren, waarbij het vooral belangrijk is dat je paard een goede revalidatie krijgt. Bij een warme, opgezwollen pees is het belangrijk om de ontstekingsreactie te remmen door regelmatig te koelen. Hierdoor wordt ook de doorbloeding gestimuleerd, wat het herstel bevordert. Nadat de acute verschijnselen weg zijn, kun je heel geleidelijk het bewegingsniveau opvoeren. Een blessure aan de pezen bij paarden is ook te behandelen met de volgende methodes:

  • Lasertherapie: Deze opkomende behandeling richt zich op de elasticiteit en kwaliteit van het weefsel en het verminderen van ontstekingsreacties. Het kan ook als aanvullende therapie gebruikt worden.
  • PRP-injecties: Platelet-rich plasma-injecties omvat het geven van injecties met bloedplasma waarin veel bloedplaatjes zitten. Deze bloedplaatjes helpen bij de bloedstolling en stimuleren zo het herstel.
  • Shockwave: Hierbij worden hoog energetische geluidsgolven opgewekt met behulp van een elektromagnetische puls, waardoor de pijn bij paarden wordt weggenomen en de doorbloeding gestimuleerd wordt.
  • Stamceltherapie: Als laatste worden hierbij stamcellen uit het vetweefsel of beenmerg gehaald en in het blessuregebied gespoten.
Peesblessure bij paarden

Op welke manieren zijn peesblessures te voorkomen bij paarden?

Nog beter dan genezen is peesbeschadigingen bij paarden voorkomen. Wanneer paarden hier overigens een keer last van hebben gehad, is de kans groter op een nieuwe beschadiging. Daarom is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Geef bijvoorbeeld voldoende aandacht aan de volgende dingen:

  • Rij niet te veel op hobbels, kuilen en diep zand, aangezien deze zwaar belastend zijn voor een pees, maar juist op een bodem van een hoge kwaliteit. Hierdoor kun je acute peesproblemen zo veel mogelijk voorkomen.
  • Zorg voor voldoende beweging voor je paard, maar voorkom overbelasting. Hier kun je aan voldoen door middel van een zorgvuldig opgebouwd trainingsschema. Zo bouw je trainingen rustig op en kunnen de pezen zich aanpassen aan het arbeid.
  • Zorg voor een goede hoefverzorging, bijvoorbeeld door de hoefsmid regelmatig langs te laten komen. Zo kan een correcte stand en voetas gecreëerd worden, waardoor de kans op blessures kleiner wordt.
  • Onderzoek dagelijks de benen van je paard op zwellingen of warmte om er vroeg bij te zijn bij ontstekingen en de juiste behandeling te kunnen geven.
  • Gebruik peesbeschermers. De naam zegt het al, aangezien deze producten bescherming bieden aan de benen, bijvoorbeeld bij hindernismateriaal. Ook bieden ze extra steun aan de gewrichten en pezen. Ze kunnen tevens klappen opvangen en voorkomen oververhitting van de benen.
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen