4.673 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Omgaan met COPD

Wat is COPD?

Wat is COPD?

COPD is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Je hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor heb je minder energie. Normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of je aankleden kunnen lastig zijn. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Bij COPD kunnen je longen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

COPD in het kort.

  • Als je COPD hebt, adem je minder lucht in en uit. Bij inspanning raak je snel kortademig
  • COPD is niet te genezen. Door te stoppen met roken en voldoende te bewegen, kun je wel zorgen dat de ziekte niet of minder snel erger wordt
  • Door COPD kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Van bewegen word je kortademig. Dat is niet prettig, dus ga je inspanning vermijden. Daardoor nemen de klachten toe

Wat kun je zelf doen aan COPD?

COPD wordt erger van roken. Als je nog rookt, is het dus van (levens)belang om te stoppen. Daarnaast is het essentieel om in beweging te blijven. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je het benauwd hebt. Toch is het heel belangrijk: door dagelijks te bewegen, verergert de ziekte minder snel. Wat kan helpen, is meedoen aan een beweeggroep voor longpatiënten om samen te bewegen zoals zwemmen, wandelen, fietsen etc etc. Probeer daarnaast je longfunctie te vebeteren met een (natuurlijk) voedingssupplement. Worden je klachten plotseling erger? Dan heb je misschien een longaanval. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts zodat je medicatie goed ingesteld wordt.

Stel uw vraag via Whatsapp!   Stel uw vraag via email!

Kennisbank artikelen