4.885 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Incontinentie bij honden.

Incontinentie bij honden.
Incontinentie, ofwel urineverlies bij honden is voor zowel jou als eigenaar , maar ook voor de hond een vervelende situatie.

Urineverlies kan actief (bewust) of passief (onbewust) optreden:
Bij actief/bewust urineverlies neemt de hond bewust de plashouding aan en plast op de verkeerde plaats en/of tijdstip. De belangrijkste oorzaken zijn: ziektes (nierproblemen, suikerziekte) of medicatie waardoor de blaas sneller vol is en je hond meer moet plassen. Bij een blaasontsteking is de aandrang soms zo hoog, dat je hond simpelweg niet een paar uur op kan houden.

Maar ook gedragsproblemen zoals dominantie, verlatingsangst en verveling kunnen oorzaken zijn voor actief urineverlies. bij passief/onbewust urineverlies heeft jouw hond het zelf niet door dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de gevolgen ervan: een natte mand ’s ochtends, druppelsverlies tijdens het spelen. Een slecht werkende sluitspier is de meest voorkomende oorzaak van onbewust urineverlies. Het afsluiten van de urinebuis verloopt volgens een ingewikkeld proces en wordt via de sluitspier (sfincter) in gang gezet. Als de sluitspier zich onvoldoende kan aanspannen, vindt ongecontroleerd urineverlies plaats. Daarnaast kunnen ook neurologische problemen (rugklachten, trauma), aangeboren afwijkingen of gedeeltelijke verstopping van de urinewegen de oorzaak zijn van ongecontroleerd urineverlies. De medische term voor passief/onbewust urineverlies is urine-incontinentie. Dit komt meer voor bij teefjes, maar het kan ook bij de reu voorkomen.

Kenmerken incontinentie (urineverlies) bij honden
Urineverlies treedt vaak op tijdens het (zijdelings) liggen en meestal tijdens de slaap. Wanneer de vacht en huid vaak met urine bevochtigd worden, kunnen ook vachtverkleuring en huidirritaties optreden.

Welke honden lopen meer risico op incontinentie?
Grotere rassen (voornamelijk + 20kg), gesteriliseerde teefjes, honden met overgewicht, honden ouder dan vijf jaar.

Wat te doen bij een hond die last heeft van incontinentie / urineverlies?
Een juiste diagnose is zeer belangrijk. Ga daarom naar je dierenarts voor een onderzoek en neem alvast wat vers opgevangen urine mee. De dierenarts zal een aantal vragen stellen, je hond onderzoeken en de urine nakijken. Indien er geen afwijkingen gevonden worden, is de diagnose urine-incontinentie door verminderde sluitdruk van de urinebuis waarschijnlijk.

Gelukkig worden er goede resultaten behaald met Sensipharm’s Chinese kruiden formule Inconti Stop voor honden. Deze veilige formule geeft vaak al binnen korte tijd (ongeveer 2 weken) maar vooral op langere termijn (na 6 tot 8 weken) een duidelijke verbetering omdat de sluitspier wordt versterkt.