4.885 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Hoefbevangenheid bij paarden

Hoefbevangenheid bij paarden.
Hoefbevangenheid, ofwel laminitis is de laatste jaren een steeds groter probleem bij paarden en pony's. Hoefbevangenheid is een ontsteking aan de lamellen in de hoef, waarmee het hoefbeen in de hoef bevestigd is. Deze kunnen door verschillende oorzaken ontstoken raken, en zelfs beschadigen of los raken.

De eerste symptomen van hoefbevangenheid.
Bij acute hoefbevangenheid kunnen de volgende symptomen zichtbaar worden: stijfheid, het paard loopt stijf, kreupelheid, het paard ontlast de hoeven om en om, de hoeven en kroonrand voelend warm, de straalpunt is extra gevoelig en voelt warm, het paard loopt duwend of maakt korte stappen en vaak is de manenkam opgezet en hard.

Bij chronische hoefbevangenheid kunnen de volgende symptomen zichtbaar worden: het paard is rusteloos en voelt zich duidelijk niet lekker, de voorkant van de hoef dat hoefbevangen is kan een geribbeld uiterlijk krijgen. Het paard neemt het gewicht van de voorhand af door de benen naar voren te plaatsen voor het lichaam, en achterbenen worden wat onder het lichaam gezet en die nemen het gewicht over.

Preventief behandelen.
Pas op met bepaald medicijnen als corticosteroïden, let op overgewicht en vermijdt te veel krachtvoer, voer altijd voldoende ruwvoer, laat zolen niet te dun worden, pas op met jon gras in het voorjaar en najaar, laat de nageboorte goed controleren.