5,192 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

ED bij Honden

ED behandelen bij honden.
ED ofwel elleboogdysplasie bij honden staat voor vervorming van het ellebooggewricht waarbij het gewrichtskraakbeen vervalt. Onderzoek heeft uitgewezen dat ED bij honden een erfelijke aandoening is en dat hierbij sprake is van een vergelijkbare erfelijkheidsgraad als bij heupdysplasie.

Bij honden zijn er drie belangrijke groeistoornissen als oorzaak voor het ontstaan van elleboogdysplasie aan te wijzen; deze drie groeistoornissen zijn:

Los Processus Anconeus (LPA)
Bij Los Processus Anconeus (LPA) is er sprake van een los stukje bot in het ellebooggewricht wat aanleiding is tot irritatie. De irritatie gaat over in pijn en de hond zal mank gaan lopen. Het losse stukje bot leidt tot instabiliteit van de elleboog en zal uiteindelijk resulteren in artrose van het gewricht.

Los Processus Coronoïdus (LPC)
Bij Los Processus Coronoïdus (LPC) is ook sprake van een los stukje bot in het ellebooggewricht van de hond. Het is de meest voorkomende oorzaak van ED bij de hond. Door overbelasting van dit stukje bot gaat het kapot; het kan gaan afbreken of het oppervlakkige gewrichtkraakbeen raakt beschadigd. Deze aandoening leidt tot irritatie van het ellebooggewricht en uiteindelijk tot artrose.

OsteoChondrosis Dissecans (OCD)
OsteoChondrosis Dissecans (OCD) komt voornamelijk voor bij de grotere, snel groeiende hondenrassen bij pups tussen de 4 en 12 maanden. OCD bij honden is een aantasting van de kraakbeenlaag in het gewricht. De kraakbeenlaag komt bij OCD op een beperkte plaats los en ligt als een ‘flap’ te slingeren op het gewricht. De symptomen bij OCD bestaan uit een geleidelijk optredend manken, vooral nadat de hond gelegen heeft. Een gezwollen ellebooggewricht, en de poot wordt naar buiten gedraaid om de binnenkant van het gewricht te ontlasten.

Elleboogdysplasie, LPA, LPC en OCD kunnen ontstaan bij honden vanaf een leeftijd van ongeveer 4 à 5 maanden, waarbij deze aandoeningen vooral voorkomen bij middelgrote tot grote rassen. Als mogelijke oorzaak voor ED wordt aangegeven een ontwikkelingsstoornis t.g.v. overbelasting en/of overgewicht. Mogelijk kan dit worden verergerd door te veel calcium in de voeding. Meestal betreft het de aantasting van de kraakbeenlaag in het ellebooggewricht, met als uiteindelijk gevolg artrose.

Rassen waarbij ED regelmatig voorkomt:
Labrador Retriever, Golden Retriever, Berner Sennenhond, Duitse Herder, Rottweiler, Chow Chow, Keeshond, Mastiff, Newfoundlander, Bassets en andere kortbenige rassen.

Vooral op langere termijn kan Joint Renew Plus een goed alternatief bieden bij honden met elleboogdysplasie.