5.090 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Diarree bij katten

Diarree behandelen bij katten.
Diarree bij katten kan op verschillende manieren ontstaan. Het water opnemend vermogen van de blinde darm en de dikke darm van de kat kan verminderd zijn, door bijvoorbeeld een ontsteking van het darmslijmvlies, of er wordt te veel water vastgehouden of juist aangetrokken. Ook de beweeglijkheid (mobiliteit) van het darmkanaal kan verstoord zijn, waardoor de tijd waarin afvalstoffen opgenomen kunnen worden, te kort is. Aantasting van alleen het slijmvlies van de dunne darm geeft meestal ’slappe faeces’, omdat het extra vocht dat vanuit de dunne darm in de dikke darm terecht komt, onvoldoende door de dikke darm wordt opgenomen.

Te losse ontlasting bij katten kan men indelen in 2 groepen. Bij dunne darm diarree heeft de kat 5 of meer keren per dag ontlasting en vermagert soms. Bij dikke darm diarree heeft de kat zelfs 10 keer per dag ontlasting en vertoont tenesmus. Tenesmus is het pijnlijk en vaak onproductief persen op de ontlasting of nadat er ontlasting is geproduceerd. In beide gevallen kan de diarree bij katten gepaard gaan met een verhoogde flatulentiefrequentie (winderigheid bij de kat) het eten van gras, braken, buikpijn, en vaak kan men de darmgeluiden zonder fonendoscoop horen.

Uitdroging van de kat.
Hoe langer en hoe vaker de kat last heeft, hoe groter de kans is dat het dier uitdroogt, net als een brakende kat zal een kat met een te losse stoelgang veel vocht en elektrolyten (vooral kalium) verliezen. Darminhoud is basisch die tijdens een heftige langdurige diarree gaan deze basen verloren en zal de PH van het bloed dus zuur worden, men spreekt dan van acidose.