4.885 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Blaasontsteking bij paarden

Blaasontsteking behandelen bij paarden & pony's.
Blaasontsteking (cystitis) is een vervelende klacht die ook bij paarden en pony's voorkomt. Blaasontsteking komt meestal door een bacteriële infectie van de blaas, blaasstenen of blaasgruis. Blaasontsteking kan zowel bij merries als hengsten voorkomen. Het paard zal erg vaak proberen te plassen, al zijn het elke keer maar kleine hoeveelheden/ druppels urine. De urine ziet er vaak troebel uit, en er kan ook bloed inzitten.

Blaasstenen bij paarden.
Het grootste probleem is de vorming van blaasstenen. Dit leidt vooral bij ruinen en hengsten (merries niet zo) tot afsluiting van de urinebuis (geheel of gedeeltelijk).
Wat je dan ziet is mogelijke (lichte) koliekaanvallen die overgaan en weer terugkomen, bloed in de urine maar vooral opvallend (meestal eerste dat de eigenaar ziet) is gedragsverandering tijdens het plassen. Dit is namelijk pijnlijk geworden, het paard staat dus te dribbelen, kleine beetjes plassen, persen en in de plashouding blijven staan terwijl er niets komt.

Steenvorming in de blaas komt vooral door veel fosfor in het voer. Dit zit vooral veel in granen en dus ook in brok. Paarden hebben van nature een hoge urine -pH (zuurgraad), omdat ze plantaardig materiaal eten. Hierdoor kan een bepaalde soort steen (struviet) makkelijk vormen. Andere oorzaken van een blaasontsteking zijn eigenlijk zelden bij een paard. Dan komt het vooral neer op beschadiging van de blaas bij de geboorte van een veulen. Dit kan bij de merrie beschadigingen geven omdat de blaas klem komt te zitten tussen het veulen en het bekken. Andere zeer weinig voorkomende oorzaken zijn (in NL) een verlamming van de blaas bij het cauda equina syndroom of eten van adelaarsvaren. Dit veroorzaakt blaastumoren wanneer het langdurig gegeten wordt.

Indien de blaasontsteking niet behandeld wordt kan het gevaar ontstaan dat ze uitbreidt naar de hogere urinewegen en de nieren. Een infectie van de nieren kan levensbedreigend zijn.