5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Blaasgruis bij cavia's


Heeft mijn cavia blaasgruis?

Plast je cavia steeds kleine beetjes of is zijn urine rood? Dat kan een teken zijn van een probleem in de blaas. Een blaasontsteking, blaasgruis of blaasstenen kunnen deze symptomen veroorzaken. Ze zorgen voor ongemak en pijn en uiteindelijk kan jouw liever cavia zelfs sterven. Het is dus belangrijk om op tijd een behandeling te beginnen en maatregelen te nemen om de blaasproblemen bij je cavia in de toekomst te voorkomen.

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis bestaat uit kleine kristalen in de urine. Vaak bestaan de kristallen uit calciumoxalaat, calciumfosfaat of struviet. Omdat het natuurlijk dieet van de cavia nauwelijks calcium bevat, is de opname van calcium in het lichaam erg efficiënt. Het te veel aan calcium, magnesium of fosfor wordt door de nieren uitgefilterd en komt uiteindelijk in de urine terecht. Hierdoor zijn de knaagdieren erg gevoelig voor blaasproblemen als ze te veel mineralen binnen krijgen. Als de kristallen in de blaas groter worden, worden ze blaasstenen genoemd. Omdat het gruis of de blaasstenen de binnenkant van de blaas beschadigen, kan ook een blaasontsteking ontstaan. Daarnaast kan een blaasontsteking zelf ook weer blaasstenen en -gruis veroorzaken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, die de problemen steeds erger maakt. Sommige dieren zijn gevoeliger voor blaasproblemen dan andere dieren. Zo kan bij twee dieren die dezelfde voeding krijgen, voorkomen dat de ene continue blaasontsteking heeft en de andere nooit. Er lijkt dus ook een erfelijke factor te zijn. De aandoening veroorzaakt veel pijn, dus het is belangrijk om snel in te grijpen.

Symptomen van blaasgruis bij cavia's

Door blaasgruis wordt de urine dikker. Hierdoor heeft de cavia veel pijn bij het plassen en wordt het plassen lastiger. Daardoor gaat het diertje vaak kleine hoeveelheden plassen en zal hij piepen of verkrampen van de pijn als hij plast. Soms zie je dat bij het plassen ook ontlasting naar buiten komt, omdat het diertje zo hard moet persen om te kunnen plassen. Daarnaast kan de urine anders gaan ruiken door een blaasontsteking. De blaasstenen kunnen de blaas en de urinewegen beschadigen, waardoor er bloed in de urine komt. Overigens hoeft je niet meteen te schrikken als de urine van jouw huisdier rood is, want de kleur kan ook veroorzaakt worden door zijn voeding. Cavia’s kunnen verder incontinent worden en nat zijn van de urine. Dat veroorzaakt urinebrand, een vervelende infectie van de huid. Als blaasstenen of -gruis niet behandeld worden, kan uiteindelijk een steen vast komen te zitten in de urineleider of de plasbuis. Door de verstopping kan het dier niet meer plassen. Uiteindelijk zal jouw lieve knaagdier hieraan sterven als hij niet behandeld wordt. De dierenarts kan blaasgruis vaststellen door middel van een lichamelijk onderzoek gecombineerd met een urineonderzoek. Zorg dus dat je voor je afspraak een plasje van de je dier opvangt. Eventueel kan er een röntgenfoto of echo gemaakt worden. Met een kweek van de urine kan vervolgens vastgesteld worden of er een bacterie aanwezig is in de urine die een blaasontsteking veroorzaakt. Als deze onderzoeken helpen de dierenarts om de juiste behandeling samen te stellen.

Behandeling van blaasgruis bij cavia's

Als de plasbuis wordt geblokkeerd door blaasstenen, zal de dierenarts meestal eerst proberen om deze te verwijderen door te spoelen met een katheter. Door vocht in de blaas te spuiten kan het gruis naar buiten worden gespoeld. Dit werkt vaak alleen bij zeugjes, omdat bij beren de plasbuis te smal is. Als dat niet lukt, moeten de blaasstenen met een operatie worden verwijderd. Na de operatie wordt antibiotica gegeven om verdere infectie te voorkomen. Een blaassteen kan veel pijn doen, dus het dier heeft ook pijnstilling nodig. Als de blaasproblemen worden veroorzaakt door een blaasontsteking is antibiotica nodig om de infectie te bestrijden en kan vocht toegediend worden om uitdroging te voorkomen. Vaak komen de problemen na behandeling weer terug. Het is dus ook belangrijk om maatregelen te nemen om het blaasgruis in de toekomst te voorkomen.

Blaasgruis bij cavia's

Vaak wordt blaasgruis veroorzaakt door te veel calcium in de voeding. De natuurlijke voeding van het guinees biggetje bevat nauwelijks calcium en hier is het lichaam dus helemaal op ingericht. Het is daarom belangrijk om caviavoer van goede kwaliteit te geven, zeker als jouw huisdiertje gevoelig is voor blaasproblemen. Kijk goed op de verpakking dat de voeding die je geeft weinig calcium en oxalaat bevat. Er moet ook niet te veel vitamine D in zitten, omdat dat de opname van calcium in het lichaam bevordert. Daarnaast hebben cavia’s genoeg verse groente nodig, maar geef geen selderij, spinazie of peterselie. Bovendien moeten de knaagdieren altijd voldoende hooi en verse water tot hun beschikking hebben. Als je in een gebied woont met veel calcium in het water, dan kun je het water eerst filteren voordat je het aan je dier geeft. Er is ook speciaal hooi verkrijgbaar dat weinig calcium bevat. Geef nooit knaagstenen of een voedingssupplement met calcium. Dit heeft een cavia niet nodig en het kan schadelijke zijn. Zorg daarnaast met een ruime kooi en af en toe een speeluurtje in de huiskamer of een ren voor genoeg lichaamsbeweging.

Hoe voorkom je blaasproblemen bij je cavia?

  • Goede voeding met weinig calcium
  • Altijd genoeg voldoende drinkwater
  • Voldoende verse groente
  • Calciumarm hooi
  • Geen selderij, peterselie of spinazie
  • Geen knaagstenen
  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Natuurlijk voedingssupplement

Voedingssupplement tegen blaasproblemen

Gevoelige cavia’s hebben vaak ook baat bij een natuurlijk voedingssupplement (op basis van Chinese kruiden) voor ondersteuning van de blaas en om ergere klachten te voorkomen. Let dan wel op dat het supplement geen calcium, fosfor of vitamine D bevat, want dat zal de problemen alleen maar verergeren. Een natuurlijk voedingssupplement met een mengsel van Chinese kruiden kan helpen om de bacteriën in de blaas te bestrijden en daarmee blaasontsteking te voorkomen. Ook kan het ervoor zorgen dat de cavia meer drinkt. Als hij meer drinkt, wordt het blaasgruis eenvoudiger afgevoerd, zodat het voor minder problemen zorgt.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen