5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Incontinentie bij honden

Incontinentie (urine verlies) bij honden herkennen en behandelen

Net als bij katten, kan ook een hond incontinent zijn. Dat is vervelend voor zowel de baas als de hond. Het is in dat geval belangrijk om de oorzaak te achterhalen, er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom de hond urine verliest. Is er sprake van het passief of onbewust verliezen van urine, dan hebben we het over incontinentie. Gaat het om een bewuste actie van de hond, dan is er vaak wat anders aan de hand. Het goede nieuws is dat er vaak goede oplossingen mogelijk zijn zodat het urineverlies tot een minimum kan worden beperkt.

 

Wat is urine-incontinentie bij de hond?

Vind je na het wakker worden een natte plek in de mand van de hond of op het kleed, dan is dat vaak een teken van passief urineverlies of incontinentie. Ook als de hond tijdens de dagelijkse wandeling vaker plast dan normaal, kan dit duiden op incontinentie. Dit is vrij eenvoudig te herkennen doordat de vacht aan de achterkant verkleurt. In veel gevallen zorgt dit ook voor een onaangename geur, bovendien kan deze vorm van incontinentie zorgen voor irritatie van de vulva bij teven. In de meeste gevallen is er dan sprake van een kringspier die minder goed functioneert. Dit is vaak het geval bij wat oudere teven nadat ze zijn gesteriliseerd. Door deze behandeling produceert het lichaam van de hond geen oestrogeen meer.

Incontinentie bij honden is niet altijd het gevolg van ouderdom, bepaalde hondenrassen hebben juist een groter risico om incontinent te worden. Dit is vooral het geval bij de boxer, maar ook andere rassen zoals de rottweiler en de poedel staan hier bekend om. Ook de leeftijd van de hond ten tijde van een sterilisatie kan bepalend zijn voor het ontwikkelen van incontinentie. Laat je de hond behandelen voordat ze de eerste loopsheid heeft gehad, dan is de kans op incontinentie een stuk groter. Aan de andere kant speelt de gezondheid van de hond ook een grote rol. Zo lopen honden met overgewicht een groter risico. Het gewicht zorgt dan voor extra druk op de blaas waardoor deze eerder vol raakt. Als een jonge hond of pup last heeft van passief urineverlies, dan duidt dit vaak op een aangeboren afwijking.

Het bewust verliezen van urine, bijvoorbeeld in huis, duidt vaak op een medische reden. De hond neemt dan een plashouding aan en laat wat urine lopen. In sommige gevallen geeft de hond aan dat hij of zij het echt niet langer kan ophouden, maar vaak is er meer aan de hand. Zo kan een onbehandelde blaasontsteking ervoor zorgen dat de hond in huis plast en vaak zijn dit kleine plasjes. De hond urineert dan ook vaker dan normaal. Dit komt overigens vaker voor bij teven dan bij reuen. Een andere medische verklaring is de aanwezigheid van kristallen of stenen in de blaas van de hond. Het gebeurt zelden dat de hond binnenshuis zijn of haar volledige blaas leegt. Is dat wel het geval, dan duidt dit in de meeste gevallen op gedragsproblemen. 

Wat zijn de oorzaken van incontinentie bij de hond?

Het is vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen wanneer je hond incontinent is. Er kunnen namelijk meerdere dingen aan de hand zijn met jouw hond waarvan jij vermoedt dat hij incontinent is. Namelijk; blaasstenen, problemen met de sluitspier van de blaas, prostaatproblemen, overgewicht, gedragsproblemen, een blaasontsteking, rugklachten, weggevallen oestrogeen na sterilisatie teefje, ouderdom, tumor rondom de blaas of andere stress en of heftige emoties.

Wat te doen bij incontinentie van je hond?

Om het passief urineverlies te verhelpen zijn er een aantal opties beschikbaar. Voor het beste resultaat is het belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen. Dat wil overigens niet zeggen dat elke methode toepasbaar is. Als er bijvoorbeeld sprake is van een kwaadaardige tumor, dan zal een gewone behandeling vaak niet mogelijk zijn. Het alternatief is dan een ondersteunende behandeling om het ongemak tot een minimum te beperken. In alle andere gevallen zijn de volgende opties vaak zeer succesvol:

  • Toediening van medicatie of supplementen
  • Het uitvoeren van een kijkoperatie
  • Een hersteloperatie

Behandeling incontinentie met medicijnen of supplementen

Indien de dierenarts heeft geconstateerd dat een behandeling met medicatie of een supplement de meeste kans op slagen heeft, dan kun je vaak je hond al direct na het consult meenemen. Voor het gebruik van de medicatie of een natuurlijk supplement krijg je dan duidelijke aanwijzingen mee. Dit is met name het geval als het gaat om eenvoudig te behandelen problemen zoals een blaasontsteking of een blaasverlamming. Ook bij een slecht werkende sluitspier of kringspier kan medicatie of een natuurlijk voedingssupplement worden gegeven.

Incontinentie bij honden

Behandeling van urine verlies via een kijkoperatie

Indien de dierenarts een slecht werkende sluitspier heeft geconstateerd, kan er gekozen worden voor een kijkoperatie. De arts brengt dan een opvulmiddel aan (Bulkamid) onder het slijmvlies. Het voordeel van deze behandeling is dat de sluitspier van de hond makkelijker de urinebuis kan afsluiten zodat het verlies van urine aanzienlijk wordt beperkt.

Behandeling van urine verlies bij honden via een operatie

Andere veel voorkomende oorzaken van passief urineverlies zoals een verkeerd aangelegde urineleider, maar ook blaasstenen en tumoren kunnen operatief behandeld worden. Het doel van zo’n operatie is het wegnemen van de oorzaak. Blaasstenen en tumoren worden dan verwijderd en bij een verkeerd aangelegde urineleider wordt dit gecorrigeerd. Na de operatie is het verstandig om de hond regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Indien er sprake is van blaasstenen, dan kan de arts een speciaal dieet voorschrijven.

Vermoed je zelf dat je hond last heeft van blaasstenen, wacht dan niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Als een blaassteen de urinebuis zou blokkeren is een spoedoperatie noodzakelijk. Zonder tijdig ingrijpen verslechtert de toestand van je viervoeter snel en kan deze zelfs binnen 24 uur komen te overlijden. Als je merkt dat je hond wel wil plassen, maar geen urine deponeert, ga dan direct naar de dierenarts.

Wat moet je vooral niet doen bij een hond met incontinentie?

Een hond die incontinent is, kan hier helemaal niets aan doen. Word dan ook niet boos op je hond, want ook voor hem is het allemaal niet fijn. Ook al kan het frustrerend zijn om zo vaak schoon te moeten maken, word niet continu boos. Je kunt er op een gegeven moment zelfs voor zorgen dat jouw hond bang wordt als jij de hele tijd boos op hem bent.

Verminder ook zeker niet de hoeveelheid water die je jouw hond normaal altijd gaf. Dit gaat er niet voor zorgen dat jouw hond met incontinentie minder gaat plassen. Als uw hond incontinent is vanwege een onderliggende medische aandoening, kunnen er onaangename gevolgen zijn als jouw hond uitgedroogd raakt doordat hij niet genoeg water drinkt.

Tips bij urineverlies hond

  • Heb je een afspraak met de dierenarts, denk er dan aan om de urine van je hond mee te nemen. Deze kan de arts dan onderzoeken.
  • Verlies de hond urine, straf deze dan niet. In veel gevallen kan de hond er niks aan doen.
  • Zorg dat de hond altijd vers water heeft. Je voorkomt daarmee uitdroging als er sprake is van een onderliggende ziekte.
Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen