Hotspot bij honden

Krabt uw hond zich veelvuldig en ontstaan er kale plekken in zijn vacht. Het is heel goed mogelijk dat uw hond dan last heeft van een hotspot. Hotspot bij honden kan voor uw huisdier een kwelling zijn door de jeuk die het veroorzaakt en de ontsteking van de huid die met pijn gepaard gaat. Het is dan ook raadzaam om snel tot een behandeling over te gaan als u een hotspot bij uw hond aantreft.

Vragen over hotspot bij honden, klik hier en stel uw vraag via Whatsapp!

Wat is een hotspot bij honden

Hotspot bij honden (Pyotraumatische dermatitis) is een natte plek in de vacht met een vuurrode huid die bedekt is met een etterlaag. Hotspot is een ernstig jeukend vochtig eczeem bij honden dat in een paar uur tijd kan ontstaan door krabben of bijten. Honden worden lusteloos, vaak gepaard met koorts. Ook kan de eetlust

Je kunt hotspots bij honden opdelen in twee categorieën:

1) Een oppervlakkige hotspot
Jeuk aan de oppervlakte. Er ontstaat een kale en vochtige plek vaak omgeven met een rode rand. De haren rondom de hotspot gaan vaak aan elkaar plakken.

2) Een diepere hotspot

Een bacteriële infectie van de haarzakjes. Deze hotspot ligt vaak onderhuids wat de plek voor de hond onbereikbaar maakt en wordt vaak pas waargenomen als de huid wordt bloot gemaakt. Er kan dan een verdikte huid zichtbaar worden en etterige plekken. Een dergelijke hotspot kan zeer pijnlijk zijn voor een hond.

Hotspot bij honden komt veelal voor op de snuit en de dijen. Hondenrassen met een dikkere ondervacht kunnen er sneller last van krijgen.

Oorzaak van hotspot bij honden

De oorzaak van hotspot bij honden ligt bij jeuk. O.a. een overgevoeligheid voor oormijt, vlooienbeten, tekenbeten en schurftmijtinfecties. Na een vloeienbeet ontstaan jeukende bultjes, waarna de hond zal krabben, likken en bijten, en de huid nog meer beschadigd raakt, wat tot nog meer jeuk leidt. In korte ontstaat er een natte (etter) eczeem plek onder de haren, waarbij de (ontstoken) huid gezwollen en vuurrood kan worden. Dit gaat vaak gepaard met koorts.

Hotspot komt het meeste voor in de staartbasis, de dijen, het kruis en de achterhand van de hond. Honden met een oormijtinfectie met jeuk hebben meestal last van deze aandoening onder het oor en rondom de wangstreek.

Hoe herken je hotspot bij honden

Over het algemeen is een hotspot bij een hond eenvoudig te herkennen. Er ontstaan kale plekke in de vacht die gepaard gaan met een (vuur)rode kleur en er komt vocht (een gelige etter) uit. Maar als het gaat om een diepere hotspot is het toch wat moeilijker om de plek te herkennen.

Dan kunnen de volgende symptomen kunnen optreden bij een hotspot:

Oppervlakkige hotspot:

 • Veel krabben
 • Bijten op specifieke plekken in de vacht
 • Kale en rode plekken in de vacht
 • Vochtige en etterige plekken in de vacht
 • Koorts
 • Minder eetlust

Diepere hotspot:

 • Verdikking in de vacht
 • Koorts
 • Huid voelt warm aan
 • Lusteloos gedrag
 • Uitingen van pijn

Natuurlijke behandeling hotspot

De vacht van de hond moet goed verzorgd en goed doorgekamd worden, zodat ook de ondervacht, die van nature loslaat bij warm en broeierig weer, verwijderd wordt. Daarnaast is een verkoeldende huidspray aan te raden met een natuurlijk supplement voor huid en vacht.

Vragen over hotspot bij honden, klik hier en stel uw vraag via Whatsapp!

Anaalklieren bij honden
25-06-2020

Anaalklieren bij honden

De anaalklieren bij honden legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. Het kan regelmatig voorkomen dat de anaalklieren van de hond zich niet goed legen.

Lees verder
Stress bij honden
28-05-2020

Stress bij honden

Heeft jouw hond stress? Lees in dit artikel alles over stress bij honden. Wat je kunt doen als jouw hond gestrest is en hoe je het kunt voorkomen.

Lees verder