5.155 Klantbeoordelingen op Trustpilot®
Icon
30 jaar ervaring in Chinese kruiden!
Icon
Voor 15:00 besteld, direct verstuurd.
Icon
Vanaf € 65,- gratis verzonden.
Icon
Gemakkelijk achteraf betalen.

Hoesten bij paarden

Hoestend paard behandelen.
Hoesten komt bij elk paard wel eens voor, daarom is het voor de eigenaar vaak moeilijk te bepalen wanneer het om een onschuldige hoest bij het paard gaat en wanneer de dierenarts gebeld moet worden. De luchtwegen van het paard worden onderverdeeld in de voorste luchtwegen: neusgangen en luchtpijp, en de achterste luchtwegen: bronchiën en longblaasjes in de longen. Wanneer een paard hoest, komt dat door irritatie van de luchtwegen.

Oorzaken van hoesten bij paarden.
De meeste oorzaken van het hoesten zijn van allergische aard of chemisch van oorsprong, en meestal ontstaat door inademen van (stof)deeltjes die de luchtwegen direct irriteren, of door beschadiging van het luchtwegslijmvlies door infecties met bacteriën of virussen. Een gezond paard hoest niet en heeft in rust een ademhalingsfrequentie van acht tot veertien keer per minuut en geen neusuitvloeiing, behalve misschien wat waterig vocht. De lichaamstemperatuur mag niet hoger dan 38 graden Celsius zijn.
Een paard met luchtwegproblemen kan gaan hoesten, sneller dan normaal gaan ademen, pompende bewegingen met borst en buik maken en/of een witte tot groene uitvloeiing uit de neus hebben. Daarbij kan ook het uithoudingsvermogen verminderd zijn en de lichaamstemperatuur wat hoger zijn.

Behandeling.
Stof speelt een belangrijke rol als oorzaak van hoesten bij paarden, zorg daarom voor goede ventilatie in de stal, zonder tocht. Mest regelmatig uit, het liefste dagelijks, en zorg voor goede kwaliteit voordroogkuil of (natgemaakt) hooi. Daarnaast is de Chinese kruidenformule Pulmitranq een ware uitkomt bij hoestende paarden.
Het lost slijm op, neemt de hoestprikkel weg en het maakt de achterste luchtwegen ademvrij. Vooral paarden die extra gevoelig zijn voor koud, winderig en/of vochtig weerstypen en een brijige ontlasting of gevoeligheid in de nierstreek hebben, hebben uitstekend baat bij Pulmitranq!