5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Haaruitval bij honden


Haaruitval bij honden, waarom en wat doe je er aan?

Honden hebben vaak een prachtige vacht. De vacht kan worden gezien als de maatstaf voor de gezondheid van de hond. Het is zo dat honden zo nu en dan wat haren verliezen uit hun vacht (als ze bijvoorbeeld in de rui zijn), maar zodra er sprake is van veel haarverlies, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak hiervan.

Belangrijke oorzaken voor haaruitval of kaalheid van honden:

  • Jeuk
  • Symmetrische kaalheid
  • Idiopathisch (onduidelijke oorzaak)

Een dierenarts kan je vaak helpen bij het stellen van een diagnose en je adviseren in wat je moet doen wanneer je hond te maken heeft met haaruitval of kaalheid. Let ook altijd goed op het gedrag van de hond en naar de veranderingen in het eetpatroon. Dit kan helpen bij het diagnosticeren.

Jeuk bij honden herkennen

Als een hond wat haar verliest door bijvoorbeeld de weersveranderingen of wanneer er wat haar loskomt tijdens het borstelen of kammen, is dit vrij normaal. Er is dan ook geen sprake van haaruitval. Haaruitval kun je herkennen aan wanneer de hond buitengewoon veel haar verliest of wanneer het dier ineens kale plekken krijgt.

Vaak hebben honden erg veel jeuk, waardoor ze veel krabben of in hun vacht bijten. Dan kan er wat haar loskomen en kunnen er zelfs kale plekken ontstaan. Vlooien vormen vaak een grote oorzaak hiervan. Daarom is het aan te raden om je hond vaak te ontvlooien en haaruitval te voorkomen. Er zijn speciale middelen waarmee je dit kunt doen. Deze zijn te koop in dierenwinkels of bij de dierenarts. Ook stress kan op de huid slaan. Ook dit is een grote oorzaak voor haaruitval. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook bij honden kan dit gebeuren. Zorg voor een rustige en veilige omgeving zodat het dier zich wat meer op zijn gemak voelt.

Symmetrische kaalheid bij honden

Als de haaruitval niet wordt veroorzaakt door jeuk, dan kan de oorzaak voor kaalheid (kale plekken) ook symmetrisch zijn. Dit wil zeggen dat er bijvoorbeeld een stoornis is in de hormonale huishouding van de hond. Er is vaak een patroon te ontdekken. Dit patroon wordt ook wel een cyclisch patroon genoemd.

Bij een cyclisch patroon zul je merken dat kaalheid alleen tijdens een bepaald seizoen voorkomt. Zo komt het vaak voor dat in het voorjaar en de herfst de honden wat kaler zijn terwijl in de andere seizoenen de haargroei weer toeneemt.

Honden kunnen net als mensen ook te maken krijgen met symmetrische kaalheid. Zo kan het zijn dat kaalheid meer voorkomt op specifieke plekken dan op andere plekken. Bij honden zijn deze specifieke plekken vaak de flanken en bij de buik. Op deze plekken kun je de huid net wat meer zien dan op andere plekken.

Wanneer de hond last heeft van een hormonale afwijking kan het ook last krijgen van kale plekken. Hormonale afwijkingen zijn bijvoorbeeld het hebben van een traagwerkende schildklier of een hormonale afwijking door bijvoorbeeld een ziekte, zoals een testikeltumor. Parasieten of bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn van symmetrische kaalheid. De diagnose voor symmetrische kaalheid kan worden gesteld door de dierenarts. Het is dan ook raadzaam om zo vroeg mogelijk naar de dierenarts toe te gaan om het dier zo spoedig mogelijk te laten behandelen.

Haaruitval bij honden

De diagnose begint meestal met een uitwendig onderzoek. Er zullen ook eventueel biopten worden gedaan of monsters worden genomen om de oorzaak nog beter te onderzoeken. Daarnaast zal er ook altijd worden geluisterd naar het baasje en zal er bijvoorbeeld worden gevraagd naar de verandering in de woonsituatie of het eetpatroon. Pas daarna zal de behandeling starten.

Idiopathische kaalheid bij honden

Als alles onderzocht is, maar er geen oorzaak kan worden gevonden, dan wordt er ook wel gesproken van een idiopathische kaalheid. Honden worden dan kaal, maar er is geen duidelijke oorzaak te vinden. Het kan dan net zo goed wel gaan om en hormonale verandering, maar de oorzaak hiervoor of een duidelijke aanwijzing naar een aandoening is er niet. Soms kan de oorzaak zelfs erfelijk zijn.

Wat kun je doen bij haatuitval hond

Als baasje kun je natuurlijk ook een steentje bijdragen en ervoor zorgen dat de vacht van de hond zo gezond mogelijk blijft. Zo is het belangrijk dat je de huid van de hond regelmatig controleert op vervelende beestjes, zoals vlooien en teken. Behandel de vacht en de huid van de hond wanneer hij last heeft van vlooien en teken. Zo voorkom je dat de hond jeuk krijgt waardoor hij vervolgens zijn huid kapot bijt. Daarnaast is het belangrijk om de vacht van de hond goed te onderhouden met dermatologisch goedgekeurde shampoo. Hiermee wordt eventuele jeuk verlicht en blijft de vacht gezond. Tot slot is de voeding belangrijk. Geef de hond niet alleen goedkope voeding, maar geef het vooral voeding die verrijkt is met voedingsstoffen waarmee huid en haar ondersteund worden. Vraag ook altijd bij de dierenarts wat voor voeding aangeraden wordt.

De huid van de hond vertelt je veel over zijn gezondheid. Let hier goed op.

Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen