5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Mok bij paarden

Mok bij paarden herkennen en behandelen

Veel paardeneigenaren krijgen er wel eens mee te maken: mok. Een vervelende aandoening bij paarden, die gelukkig vaak goed te behandelen is. Mok bij paarden geeft pijnlijke wondjes, schilfers, zwelling en korsten. Wat is mok bij paarden verder eigenlijk en hoe kun je deze aandoening het beste behandelen?

 

Wat is mok bij paarden?

Mok bij paarden is geen specifieke aandoening. Het is een verzamelnaam voor verschillende huidproblemen aan de onderbenen van een paard. Vaak zie je kloven en wondjes. Als dezelfde symptomen zich hoger op het been voordoen, wordt dat rasp genoemd. Rotstraal is ook een vergelijkbare aandoening, maar dan zit het in de straal, het eelt in het midden van de voet. Omdat mok bij paarden een verzameling is van verschillende aandoeningen is de oorzaak niet altijd duidelijk. Hierdoor is ook de behandeling van de klachten van mok niet altijd hetzelfde. Het is dus belangrijk om je paard goed te laten onderzoeken door een dierenarts.

Kenmerken mok paard.

Paarden met mok klachten krijgt wondjes en kloven in en om de kootholte. De kootholte is de holte aan de achterkant van de onderbenen van het dier, net boven de hoef. De huid wordt rood en kan pijnlijk zijn bij aanraking. Het begint vaak met slechts een paar wondjes, maar dit kunnen er steeds meer worden. Wanneer dit niet behandelt wordt, kunnen de kloven steeds dieper worden en uiteindelijk ontstaan er korstjes op de wonden. Ook kan de ontsteking zich uitbreiden naar de diepere huidlagen en kan zich vocht ophopen in de onderbenen. Hierdoor wordt het been dik en worden de onderbenen pijnlijker. In extreme gevallen van hevige mok bij paarden kan je paard zelf kreupel worden. De wondjes doen zeer en het paard wil niet op het aangetaste been staan. Als de mok klachten niet goed worden behandeld, kunnen ze uiteindelijk bloedvergiftiging veroorzaken en kan de kreupelheid blijvend zijn. Bij sommige paardenrassen kan de aandoening chronisch worden en krijg je verdikkingen en plooien in de huid.

Herkenbare symptomen van mok bij paarden

Een paard met mok kan meerdere verschijnselen hebben die je kunt herkennen. Kloven, korstjes, schilfers en roodheid zijn de meest voorkomende symptomen van mok bij paarden. Daarnaast kan je paard last hebben van vochtige plekken op de huid en kan de huid verdikt zijn. Natuurlijk is jeuk één van de symptomen die je paard kan hebben, je zult jouw paard zich dan zien schuren of hij kan gaan stampen.

Oorzaak mok bij paarden

Mok is dus een ontsteking van de huid, die verschillende oorzaken kan hebben. Het kan ook in combinatie met rotstraal voorkomen. De meest voorkomende oorzaak is vocht en vuil in de kootholte. Een vochtige ondergrond is de belangrijkste oorzaak daarvan. Deze ondergrond kan een drassige weide zijn, maar het kan ook een natte rijbak zijn. Als de stal niet goed genoeg schoon gehouden wordt, kan de vloer vochtig en broeierig worden wat wondjes bij je paard kan veroorzaken. Daarnaast komt het vaak voor bij paarden die in contact zijn gekomen met de mest van paarden met diarree. Ook kunnen de benen te vochtig worden door te veel en vaak wassen. Hierdoor kunnen kloven ontstaan. Verder is het belangrijk om het haar in de kootholte niet te scheren. Dit zorgt er namelijk voor dat het water niet goed meer afgevoerd kan worden. Naast de omgevingsfactoren kan mok bij paarden ook worden veroorzaakt door schurftmijten. Zij beschadigen de huid waardoor deze sneller geïnfecteerd raakt. Ook kan zonnebrand beschadigingen veroorzaken, waardoor paarden gevoeliger worden voor mok. Vooral witte paarden met een weinig huidpigment en lichte beharing hebben hier last van. Als het dier een verminderde weerstand heeft, kan het dier ook gevoeliger zijn voor mok. Vooral bij paarden met PPID komt mok vaak voor.

Mok bij je paard, wat kun je eraan doen?

Omdat mok klachten vaak worden veroorzaakt door vuil en vocht in de omgeving van het paard, is de eerste stap van de behandeling de omgeving van je dier aanpakken. Zorg dat de weide en de stal droog zijn en droog je paard af als je hem van een natte weide naar de stal brengt. Hiervoor gebruik je een zachte handdoek, want ruwe handdoeken schuren. Bovendien was je jouw paard even niet, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Mok bij paarden

De rest van de behandeling overleg je met je dierenarts. Als de mok symptomen nog beperkt zijn, was je de plekken met een desinfecterende shampoo en behandel je ze met een desinfecterende mokzalf. Voor het wassen gebruik je warm water. Gebruik geen borstels of andere ruwe materialen, want dat kan juist voor extra beschadigingen zorgen. Er zijn geen zalven geregistreerd voor gebruik bij paarden, maar je dierenarts kan je een goede zalf voorschrijven. Sommige dierenartsen stellen zo’n mokzalf zelf samen, maar gewone zinkzalf helpt vaak ook goed. Zinkzalf droogt de huid namelijk, waar een vettige zalf de huid juist vochtig houdt. Jouw dierenarts kan je ook adviseren welke ingrediënten de mokzalf moet bevatten. Gebruik een desinfecterende zalf niet langer dan nodig, want dan kan er resistentie optreden. Mokzalf werkt vaak ook goed tegen rotstraal.

Als de mok symptomen bij je paard erg hardnekkig zijn en de bovenstaande behandelingen niet voldoende helpen, kan de dierenarts ontstekingsremmers of antibiotica voorschrijven. Bij ernstige gevallen moet je jouw paard soms wel acht weken daarmee behandelen, voordat de klachten minder worden. In dat geval is het belangrijk om ook de onderliggende oorzaak van de klachten te onderzoeken, zodat deze behandeld kunnen worden. Je dierenarts kan je daarbij helpen.

Mok bij paard voorkomen.

Mok bij paarden kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je dier er minder vatbaar voor wordt. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je paard altijd op een droge plek kan staan en door zijn stal goed schoon te houden. Zo blijven zijn onderbenen schoon en droog. Daarnaast kun je je best doen om zijn weerstand te verhogen. Dat doe je door het dier goede voeding en voldoende beweging te geven. Zo voorkom je niet alleen vervelende mok klachten, maar je maakt ook de kans op rotstraal een stuk kleiner. Gebruik mokzalf of zinkzalf zodra je de eerste symptomen van mok bij je paard ziet om ergere klachten te voorkomen.

Mok paard behandeling.

De plekken moeten zo snel mogelijk behandeld worden met een mokzalf voordat het zich uitbreidt en zelfs bloedvergiftiging kan veroorzaken. Een goede mokzalf voor paarden bevat zink en vitamine E. Smeer de plek bij je paard of pony met een goede verzorgende mokzalf meerdere malen in. Zorg voor een droge stal. Gebruik zaagsel in plaats van stro, zaagsel neemt vocht namelijk beter op. Houdt de benen van je paard goed droog. De mokzalf mag dagelijks gebruikt worden en zal een goede bescherming geven.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen