30 jaar ervaring in Chinese kruiden!

Voor 15:00 besteld, morgen in huis.

Vanaf € 65,- gratis verzonden.

Gemakkelijk achteraf betalen.

Maandagziekte bij paarden

Maandagziekte behandelen bij paarden.
Maandagziekte ofwel tying up komt vooral bij sportpaarden voor. Een andere, verouderde term voor spierbevangenheid is maandagziekte. Deze naam geeft wel goed aan waar het probleem zit. Vroeger moesten de boerenpaarden zes dagen in de week hard werken. Alleen op zondag stonden deze werkdieren op rust. Wel werd, vaak uit gewoonte, eenzelfde portie voer verstrekt. Als dan op maandag het werk weer een aanvang nam, gebeurde het nogal eens dat zo’n paard binnen tien minuten begon te zweten en steeds korter begon te stappen of zelfs helemaal niet meer wilde lopen. De achtergrond was dat de spiercellen de grote hoeveelheid brandstof aangeboden op een rustdag opslaan en op de eerstvolgende werkdag op een ‘luie’ manier verbruiken; geen volledige verbranding van suikers tot water en koolzuur, maar een onvolledige verbranding (want er is toch genoeg energievoorraad) tot melkzuur. Iedereen kent wel het effect van melkzuur, want deze stof is het die ook ons spierpijn bezorgt. Door de enorme spiermassa’s van de rug- en broekspieren van het paard kunnen grote hoeveelheden melkzuur veel pijn veroorzaken.

Voedingssupplement bij maandagziekte.
In de hedendaagse ruitersport kan elke vorm van onregelmatig presteren in combinatie met veel voerverstrekking (en zeker de moderne granenmengsels) bij een paard tot eenzelfde beeld leiden. Een goede praktische regel om maandagziekte te voorkomen is dan ook om een paard op een rustdag slechts de halve hoeveelheid krachtvoer te geven. Indien het paard toch last heeft van maandagziekte, dan is een voedingssupplement op basis van Chinese kruiden voor de spieren een goede optie.Eventueel kan de dierenarts een bloedonderzoek doen om na te gaan in welke mate de spieren beschadigd zijn om zo de benodigde herstelperiode in te kunnen schatten.

Stel je vraag via Whatsapp

Zoekassistent

Mok bij paarden
13-04-2020

Mok bij paarden

Heeft je paard last van mok? Lees hier wat de symptomen zijn en wat je er aan kunt doen om het op een natuurlijke manier te behandelen. Mok wordt meestal veroorzaakt door...

Lees verder
Dampigheid, ofwel COPD bij paarden
30-03-2020

Dampigheid, ofwel COPD bij paarden

Dampigheid (ook wel COPD genoemd) bij paarden is een chronische longaandoening waarbij bindweefsel wordt gevormd in de longen en de elasticiteit van de longblaasjes af neemt.

Lees verder