Anaalklieren bij honden

De anaalklieren bij honden en katten, ook wel anaalzakjes genoemd, bevinden zich tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus en monden via 2 kanaaltjes uit naast de anus.

Deze  anaalklieren bij honden is een vloeistof opgeslagen met een specifieke geur waarmee honden hun territorium afbakenen. Naast het afbakenen van het territorium tussen honden is de functie van de vloeistof ook het op grote afstand terug kunnen vinden van de leefomgeving. Bij onze huisdieren is deze functie grotendeels verloren gegaan.

Vragen over anaalklieren bij honden, klik hier en stel uw vraag via Whatsapp!

Wat is anaalklieren bij honden

De anaalklieren bij honden legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. Het kan regelmatig voorkomen dat de anaalklieren van de hond zich niet goed legen.

Oorzaken van anaalklier problemen bij honden

Problemen met de anaalklieren kunnen verschillende oorzaken hebben, denk hierbij aan:

  • Voedingsverandering
  • Chronische problemen met de darmen
  • Een Wormbesmetting.

Hoe herken je anaalklier problemen bij honden

Als de inhoud van de anaalklieren bij honden niet goed legen, dan ontstaat er vaak een donkerbruine/grijsbruine brij. Door de hierbij optredende irritatie gaat de hond of kat veel onder de staartbasis, buik, flank likken en bijten en/of met de achterhand over de grond schuren ("sleetje rijden"). Ook kan het rondom de anus pijnlijk en gevoelig worden voor de hond. Bij een doorgebroken anaalklierontsteking ontstaat er een open wondje onder de anus.

Natuurlijke supplementen bij anaalklieren bij honden

In de meeste gevallen is het voldoende de klieren leeg te drukken. Ter ondersteuning kunt u natuurlijke supplementen gebruiken in combinatie met vezelrijk eten wanneer de hond ook last heeft van dunne ontlasting.

Vragen over anaalklieren bij honden, klik hier en stel uw vraag via Whatsapp!

Stress bij honden
28-05-2020

Stress bij honden

Heeft jouw hond stress? Lees in dit artikel alles over stress bij honden. Wat je kunt doen als jouw hond gestrest is en hoe je het kunt voorkomen.

Lees verder
Hotspot bij honden
28-05-2020

Hotspot bij honden

Heeft jouw hond Hotspot? Lees in dit artikel alles over Hotspot bij honden. Wat je kunt doen als jouw hond Hotspot heeft en hoe je het kunt voorkomen. Sensipharm helpt!

Lees verder