5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Nierstenen bij honden

 

Nierstenen bij honden; wat kun je doen?

Net zoals mensen kunnen honden last krijgen van nierstenen, welke ontstaan doordat afgegeven afvalstoffen uit de nieren in urine samenklonteren en de doorgang van urine (gedeeltelijk) blokkeren. Het is vaak erg vervelend en veroorzaakt pijn voor een hond en daarom is het belangrijk om de symptomen snel te herkennen. Vervolgens kan een diagnose gesteld worden, waarna de juiste behandeling gegeven wordt. Het beste medicijn is echter voorkomen dat deze steentjes in de blaas ontstaan. Dit lees je allemaal in deze blog.

Nierstenen herkennen bij je hond

Nierstenen kunnen gepaard gaan met een ernstige buikpijn die vrij plotseling ontstaat door het vastlopen van deze steentjes in de urineleider. Dieren laten deze pijn soms minder goed zijn, waardoor de diagnose voor dit fenomeen vaak wordt gesteld bij nierfalen. Het gebeurt met name bij reuen, waarbij de steentjes uit de nieren in de penis vastlopen. De volgende symptomen kunnen zich voordoen:

  • Kleine beetjes plassen;
  • pijn bij het plassen en bloederig urine;
  • in huis plassen;
  • niet meer willen plassen.

De diagnose kan op drie verschillende manieren gesteld worden.

1. Echografie

Deze methode omvat het in beeld brengen van de stenen en verstoppingen en is gevoeliger dan röntgen. Door de hoge gevoeligheid worden kleine steentjes soms verward met bloedstolsels. Hierdoor wordt echografie alleen gebruikt als röntgenfoto's niets opleveren.

2. Röntgenfoto

Ook hierbij worden de stenen in beeld gebracht en dit is vooral geschikt voor grotere stenen. Er kan een natief opname gemaakt worden, wat een foto is van de blaas en nieren zonder contrastvloeistof. Bij een luchtcontrastopname wordt een hond gekatheteriseerd en er wordt lucht in de blaas gebracht. Ten slotte wordt er bij een dubbel contrastopname zowel lucht als contrastvloeistof in de blaas gebracht om nierstenen aan te tonen bij een hond.

3. Urineonderzoek

Bij nierstenen zitten er vaak eiwit, bloed en bacteriën in de urine. Daarom wordt er soms voor gekozen om een bacteriële infectie aan te tonen door urine op kweek te zetten. Bij het afkoelen van de urine verandert de oplosbaarheid, waardoor het gruis neerslaat en makkelijk te herkennen is.

Oorzaken van nierstenen bij honden

De oorzaak van steentjes in de blaas en afkomstig uit de nieren hangt af van het soort steen. De volgende soorten steentjes in de blaas zijn er:

  • Calciumoxalaat stenen. Deze stenen bestaan uit calcium en oxalaat en ontstaan in alkalische urine, oftewel geconcentreerde urine met een hoge pH-waarde. De vorming van deze stenen is afhankelijk van de gevoeligheid van een hond.
  • Cystine stenen. De oorzaak van deze steentjes bij honden wordt verbonden aan een hogere concentratie van cystine in urine, wat een aminozuur is. Deze stenen ontstaan vaak in zure urine en bepaalde hondenrassen zijn extra gevoelig voor de vorming van deze stenen.
  • Struviet stenen. Struviet steentjes ontstaan door een infectie van de blaas. De stenen dienen operatief verwijderd te worden en de infectie wordt meestal met een antibioticakuur behandeld.
  • Uraat stenen. Deze stenen komen bijzonder vaak bij Dalmatiërs voor, die niet in staat zijn om urinezuur om te zetten in allantoine.
Nierstenen bij honden

 

Nierstenen bij honden voorkomen

In de eerste plaats is het belangrijk dat een hond voldoende drinkt om de werking van de nieren en blaas te bevorderen en geconcentreerde urine te voorkomen. Honden moeten ook voldoende worden uitgelaten, zodat urine niet ophoopt. Een andere tip is voeding kopen met minder zouten, wat de kans op de ontwikkeling van steentjes uit de nieren verkleint. Je kunt ook overwegen om je hond blikvoer te geven, wat voor een groot deel bestaat uit water.

Nierstenen bij honden behandelen

Veel stenen in de blaas bij honden worden chirurgisch verwijderd, wat een snel resultaat geeft en klachten spoedig geneest. Daarnaast is het mogelijk om honden met speciaal (vaak duur) dieetvoer te behandelen, bijvoorbeeld een verzurend dieetvoer, wat arm is aan ammonium, fosfaat en magnesium. Ook de vorming van stenen kan zo voorkomen worden. Ook Chinese kruiden of een natuurlijk supplement kan helpen de steentjes op een natuurlijke manier te verguizen waardoor ze weer makkelijk uitgeplast kunnen worden. Tot slot wordt antibiotica toegediend indien er sprake is van een bacteriële infectie. Dit wordt bepaald aan de hand van een kweek van de urine. Soms wordt de kuur voor een lange tijd voorgeschreven, aangezien bacteriën ook naar de nieren opgeklommen kunnen zijn.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen