5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Blaasgruis bij katten

Blaasgruis bij katten herkennen en behandelen

De gezondheid van je katten staat uiteraard centraal. Toch kan je kat ziek worden en wil je er natuurlijk voor zorgen dat je kat zo snel mogelijk geholpen wordt. Blaasgruis is een veelvoorkomend probleem bij katten. In dit artikel lees je meer over blaasgruis bij katten.

 

Wat is blaasgruis bij katten?

Blaasgruis bij katten is een orgaanziekte die bij veel katten en poezen wordt geconstateerd. Bij blaasgruis zitten er kleine kristallen in de urine van je kat. Het is dus wat anders dan blaasstenen, want hierbij zitten er grote stenen in de urine. Blaasgruis is een overkoepelende term en daarnaast zijn er verschillende types. Als eerste heb je struvietstenen. Soms kunnen deze met een goed dieet worden opgelost. Maar een operatie is in de meeste gevallen een effectievere methode. Daarnaast kunnen er ook oxalaatstenen bij je kat of poesontstaan. Deze oxalaatstenen zijn heftiger en moeten altijd operatief bij je kat verwijderd worden. Het is altijd belangrijk op gruis in de blaas bij katten goed te behandelen, anders kan er een verstopping in het geslachtsdeel ontstaan. Dit kan levensbedreigende situaties opleveren.

Hoe ontstaat blaasgruis bij katten?

Blaasgruis wordt veroorzaakt door de vorming van kristallen in de urine van de kat. Deze kristallen worden gevormd door mineralen zoals magnesium en fosfor. Blaasstenen veroorzaken ontsteking van de blaas, urethra en urineleiders. Soms vormen deze kristallen klonten en ontstaan er blaasstenen.

Hoelang duurt blaasgruis bij je kat?

Het is moeilijk te zeggen hoelang blaasgruis bij je poes of kat precies kan duren. In sommige gevallen is een operatie de beste optie. Wil je het aanpakken via voeding en supplementen, dan moet je al snel denken aan een maand tot drie maanden, al zijn er natuurlijke blaasgruis supplementen op de markt die binnen een paar dagen resultaat kunnen geven! Helaas komen urinewegproblemen bij katten en poezen vaak voor, zoals blaasstenen, blaasontsteking en blaasgruis. Hoe dan ook, het is belangrijk om snel te handelen wanneer u symptomen opmerkt. U kunt snel handelen om de blaasstenen van uw kat en poes snel op te lossen en het dier veel leed te besparen.

Symptomen blaasgruis poes en kat

Maar hoe herken je gruis in de blaas bij je kat of poes dan precies? Veel mensen denken dat blaasgruis eenvoudig te herkennen is, maar vaak is het toch lastig, het lijkt in veel gevallen op een blaasontsteking. Hieronder bespreken wij de verschillende symptomen.

  • Kleine beetjes plassen. Een kat heeft moeite met plassen vanwege steentjes in de blaas. Dit zorgt ervoor dat een kat slechts kleine beetjes per keer kan plassen. Valt jou ineens wat op als het gaat om het blaasvolume van je kat? Dan kan dit een indicatie van blaasgruis zijn en dan is het belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Let wel op: uiteraard hoeft dit niet meteen te betekenen dat het blaasgruis is, want het kan ook een blaasontsteking zijn of juist helemaal wat anders. Het is dus verstandig om op meerdere indicaties te letten.
  • In huis plassen. Plast je kat ineens in huis, terwijl hij dat daarvoor zelden tot nooit deed? Ook dit kan een symptoom van blaasgruis zijn. Het punt is namelijk dat je kat zijn urine minder onder controle heeft. Vergelijk het met plasproblemen wanneer je zelf last hebt van een blaasontsteking.
  • Pijn bij het plassen. Een kat met blaasgruis heeft doorgaans pijn bij het plassen, vanwege de kristallen die door de plasbuis gaan. Merk je dus dat je kat pijnlijk miauwt tijdens het plassen? Dan is dit een duidelijk indicatie en kun je concluderen dat er wat mis is. Ook ander vreemd gedrag bij het plassen kan een duidelijk symptoom zijn.
  • Bloederige urine. Controleer regelmatig de urine van je kat. Heeft de urine een beetje een roodachtige kleur? Dan betekent dit dat er bloed in de urine zit. Dit kan ook een symptoom zijn. Ook dit hoeven niet per se steentjes te zijn, maar bij bloed in de urine is het sowieso aan te raden om een dierenarts in te schakelen.
  • Rusteloosheid en veel aan zijn geslachtsdeel likken. Katers likken veel aan zijn geslachtsdeel wanneer ze last hebben van steentjes in de blaas. Ook zijn ze over het algemeen vaak rusteloos. Dit betekent dat ze veel bewegen, abnormaal gedrag vertonen en ga zo maar verder.
Blaasgruis bij katten

Behandeling blaasgruis kat en poes

Nadat de diagnose blaasgruis is vastgesteld moet er natuurlijk een behandeling plaatsvinden. In het laatste gedeelte van dit artikel zullen wij de verschillende behandelmethodes kort bespreken.

  • Operatieve verwijdering. De meest effectieve methode is om de steentjes operatief te verwijderen. Het voordeel van deze methode is dat je kat snel van de pijn is verlost. Meestal heeft je kat na de operatie nog maximaal een week last. Een operatie kan echter wel slopend zijn. Je kat moet onder narcose en kan pijn lijden. Goede pijnstilling is daarom ook belangrijk.
  • Blaasgruisdieet. Een operatie is niet altijd nodig. Eerder in dit artikel beschreven wij al even dat struviet steentjes oplosbaar zijn. Met een goed dieet is een operatie daarom niet altijd nodig. Je kat heeft dan een verzurend dieet nodig. Dit is een dieet met weinig magnesium, ammonium en fosfaat. Hoe groter de stenen zijn, hoe minder kans dat deze methode werkt. Soms moet er daarna alsnog een operatie plaatsvinden.
  • Antibiotica. Soms is er ook een bacteriële infectie aanwezig. In dat geval moet er ook een antibioticakuur worden gegeven.
  • Blaasgruis supplement kat. Er zijn natuurlijke blaasgruis supplementen op de markt die zeer effectief zijn bij het oplossen en verguizen van het blaasgruis bij katten. Binnen enkele dagen plast de kat of poes het verguisde blaasgruis vanzelf uit. Deze blaasgruis supplementen zijn effectief zonder bijwerkingen en hebben een gunstig effect op de ph waarde van de urine. Zo'n blaasgruis supplement mag ook als onderghoud gegeven worden, als je kat gevoelig lijkt te zijn voor blaasgruis. 

Urineonderzoek blaasgruis poes of kat

De diagnose kan officieel gesteld worden middels urineonderzoek. Het is dan wel van groot belang om de urine direct te onderzoeken. Het punt is namelijk dat gruis snel gevormd kan worden wanneer de urine afkoelt. Kattenurine staat namelijk bekend om zijn sterke concentratie. Een urineonderzoek is dus alleen effectief bij direct onderzoek. Gelukkig zijn er ook nog andere methodes. Zoals; middels een röntgenfoto kunnen de stenen zichtbaar worden. Overigens is dit ook niet een helemaal waterdichte methode, want soms zijn zeer kleine stenen niet zichtbaar op de röntgenfoto. Via röntgen kan de gruis op verschillende manieren in beeld worden gebracht.

Het opvangen van urine voor controle bij blaasgruis kat

Wanneer het nodig is om de urine van je kat op te vangen voor bijvoorbeeld een blaasgruis onderzoek, kan het soms erg lastig zijn om dit op de juiste manier te doen. Bij de meeste dierenartspraktijken kun je een spuitje krijgen waarmee je de urine van je kat kunt opzuigen. Dit kan je al een hele hoop moeite schelen. Wanneer je kat bijvoorbeeld op de vloer plast, kun je dit met het buisje opzuigen. Zorg ervoor dat je weet dat de plas vers is en breng het zo snel mogelijk langs bij de dierenarts.

Een andere optie is het aanschaffen van speciale korrels voor in de kattenbak die urine kunnen opvangen. Ook deze kunt u vaak bij de dierenarts krijgen. Houd er wel rekening mee dat niet alle katten het fijn vinden om op deze korrels te plassen. Als laatste kan het ook zomaar zijn dat jouw kat alleen buiten plast en dit nooit thuis in een kattenbak doet. In dat geval hoef je alleen maar naar de dierenarts toe te gaan. Daar hebben ze manieren om uit de volle blaas van je kat urine te halen.

Welke voeding geef ik bij urinewegproblemen van mijn kat?

Er zijn verschillende soorten en merken dieetvoeding voor katten met urinewegproblemen. Naast speciaal dieetvoeding zijn er ook natuurlijke blaasgruis supplementen die ervoor kunnen zorgen dat de urinewegen en blaas van je kat gezond en schoon blijft.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen