5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Angst bij honden


Angstig gedrag bij honden

Alle honden zijn wel eens angstig. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, want angst zorgt er ook voor dat ze geen domme dingen doen, zoals de weg oversteken of een gevecht aangaan met een veel grotere hond. Maar als je hond te angstig wordt en het zijn gedrag te sterk beïnvloedt of als hij bang is voor alledaagse dingen, dan wordt het tijd om in te grijpen met training, een voedingssupplement of eventueel een behandeling met medicatie te starten.

Hoe herken je angst bij honden?

Honden die bang zijn, laten dat op verschillende manier zien. Ze geven je subtiele signalen en passen hun gedrag aan. Hoe eerder je die kleine signalen herkent, hoe beter jij je hond kunt helpen. Let daarom op de volgende signalen en gedragsverandering bij je hond:

  • Staart tussen de benen
  • Zich verschuilen achter of onder mensen of meubels
  • Oren in de nek
  • Veel gapen
  • Overmatig blaffen
  • Krabben, terwijl hij geen jeuk heeft
  • Onrustig gedrag en ijsberen
  • Haren in nek en op rug opzetten

Wat zijn de oorzaken angstig gedrag?

Als een hond bang wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Elk dier schrikt wel eens, bijvoorbeeld van een harde knal, maar de meeste dieren herstellen hier snel van en gaan weer over tot de orde van de dag. Helaas blijven sommige honden lang in de angstmodus hangen. Zo kunnen ze na een knal nog uren onrustig zijn. Andere honden worden angstig van normale, alledaagse dingen, bijvoorbeeld verkeer, stofzuigen of spelende kinderen. Als hij niet geleerd heeft om hier goed mee om te gaan, zal hij snel angstig worden of ongewenst gedrag vertonen in onbekende situaties. Stressgevoeligheid kan ook erfelijk zijn. Sommige rassen staan erom bekend, dat ze sneller gestrest raken. Daarnaast kan een trauma ervoor zorgen, dat je hond in bepaalde situaties sneller bang wordt. Als hij bijvoorbeeld is achternagezeten door een paard, dan zal hij voortaan eerder bang zijn als hij een paard ziet.

Wat kun je doen als je hond angstig is?

Voor een angstige hond zijn de volgende dingen belangrijk.

  • Rust, reinheid en regelmaat
  • Voldoende beweging
  • Genoeg ontspanning
  • Vertrouwen in zijn baasje
  • Een veilige plek om zich terug te trekken
  • Herkenning van zijn stresssignalen

Met deze punten creëer je een veilige omgeving, waarin de hond goed kan herstellen en zelfvertrouwen kan opbouwen. Daarnaast kun je hem helpen door hem te kalmeren, te trainen of af te leiden. Als je moeite hebt om goed met je angstige hond om te gaan dan kun je ook een gedragstherapeut inschakelen die gespecialiseerd is in honden. Deze kan je helpen om stresssignalen te herkennen en het gedrag van jouw hond te veranderen.

Kalmeren

Allereerst wil je je trouwe viervoeter natuurlijk kalmeren, als hij angstige signalen vertoont. Vroeger werd gezegd, dat je angstige honden moet negeren, omdat je anders de angst bevestigt. Nu weten we dat dat niet nodig is. Als je hond steun bij jou zoekt, dan kan het geen kwaad om aan hem te bevestigen dat er niets aan de hand is. Ga het niet belonen of overdreven troosten. Dan vertel je hem namelijk dat hij terecht bang is. Zorg dat je zelf niet onrustig wordt. Blijf kalm, praat rustig tegen je hond en doe gewoon wat je altijd doet. Als de baas niet reageert, zal het wel niet gevaarlijk zijn.

Trainen

Training is een goede manier om angst te verminderen of zelfs weg te nemen. Zeker als de angsten worden veroorzaakt door een trauma kan training een goed hulpmiddel zijn. Hierbij breng je de hond steeds in situaties, die hij eng vindt. Eerst van een afstand, waarbij je hem beloont als hij rustig blijft. Die beloning kan een brokje zijn, maar je kunt hem ook belonen met je stem. Dan kom je stap voor stap dichterbij. Als de hond bang wordt of onrustig, dan ben je een stap te ver gegaan en ga je weer een stap terug. Dit is een langdurig proces en je moet er rustig te tijd voor nemen. Als je te snel gaat, kan de hond namelijk juist angstiger worden. Hij moet leren, dat hij jou kan vertrouwen en dat jij hem niet in situaties brengt die hij niet aan kan. Daardoor zal hij meer zelfvertrouwen krijgen en zich gemakkelijker over zijn schrik heen zetten. Tot hij gewend is, hou je hem zo veel mogelijk uit angstige situaties. Anders kan dit de training teniet doen.

Angst bij honden

Afleiding

In het geval van onweer of vuurwerk kun je jouw angstige hond natuurlijk niet uit de situatie halen. Wel kun je hem dan afleiden, bijvoorbeeld door een leuk spelletje te doen of door zijn favoriete speeltje tevoorschijn te halen. Ook kun je proberen hem een paar kunstjes te laten doen. Een lekkere kluif zorgt ook voor voldoende afleiding. Als je goed op de stresssignalen let, dan kun je bij de eerste tekenen het spelletje beginnen. Als de hond te ver in zijn angst zit, dan zal dit niet meer werken.

Wat moet je absoluut niet doen als je hond angstig is?

Een angstig dier moet je nooit straffen. Jouw hond zal dat niet begrijpen, waardoor hij nog onzekerder wordt. Jij was zijn rots in de branding en nu wordt je ineens boos op hem, terwijl hij zich onzeker voelt. Zo leert hij alleen dat hij er niet op kan vertrouwen dat je hem steunt in moeilijke situaties. Straffen kan dus probleemgedrag door stress alleen maar verder vergroten.

Angst bij honden behandelen

Als kalmeren of trainen niet genoeg resultaat geeft, dan kun je je huisdier ook behandelen met medicatie of een voedingssupplement. Dit is geen vervanging van een training, maar het kan je tijdens de training ondersteunen. Als de angst te groot is, zal jouw trouwe viervoeter namelijk niet meer naar je kunnen luisteren en dus wordt training erg lastig. Met een voedingssupplement haal je de scherpe kantjes van de stress af, waardoor de training beter aan kan slaan.

Rustgevend voedingssupplement voor honden

Een voedingssupplement is niet hetzelfde als medicatie. Een rustgevend voedingssupplement wordt gemaakt van kruiden of andere natuurlijke stoffen, die jouw dier ondersteunen in zijn gedrag zonder hem slaperig of suf te maken. Verschillende kruiden staan bekend om hun rustgevende resultaat en door deze kruiden te combineren kan de stress van je huisdier verminderd worden. Als je gaat verhuizen, als je op reis gaat of als de hond naar de dierenarts moet, kun je jouw hond behandelen met een rustgevend voedingssupplement om stress verminderen. Bij een bezoek aan een dierenarts is het wel belangrijk om met de dierenarts te overleggen, voordat je je dier iets geeft. Sommige supplementen zijn namelijk geen goede combinatie met medicatie of narcose. Ook tijdens de jaarwisseling kan een goed rustgevend voedingssupplement de ergste angsten voorkomen bij het vuurwerk. Door de stress te verminderen kun je je dier makkelijker bereiken en makkelijke trainen, zodat het supplement in de toekomst niet meer mogelijk is.

Stel uw vraag via Whatsapp! Stel uw vraag via email!

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen