5.496 Klantbeoordelingen
Menu Sensipharm Voedingssupplementen

Agressie bij honden

Agressie bij honden herkennen en behandelen

Het is erg vervelend als je hond agressief gedrag vertoont, bijvoorbeeld naar andere honden, vreemde mensen of jou als baasje. Geen enkele hond wordt echter agressief geboren en daarom is het belangrijk om te begrijpen waarom je hond agressie uit aan de hand van herkenbare signalen, zoals zenuwachtig bewegen en blaffen. Daarnaast bieden wij in deze blog een aantal tips om agressief gedrag te voorkomen en behandelen bij honden, bijvoorbeeld door het gebruik van een natuurlijk supplement of kalmeringsmiddel.


Waarom zijn honden agressief?

Agressief gedrag bij honden komt niet opeens op, maar wordt veroorzaakt door terugkerende, negatieve emoties, zoals angst en woede. Ook pijn, bijvoorbeeld door een ziekte, kan zulk gedrag uitlokken. Vrijwel altijd komt deze emotie voort uit onzekerheid en wanneer honden zich niet op hun gemak voelen in een bepaalde situatie. Dit kan door allerlei factoren veroorzaakt worden, zoals opgroeien op een geïsoleerde fokkerij, waardoor een hond onvoldoende gesocialiseerd is. Daarnaast kunnen een verkeerde opvoeding en traumatische ervaringen in het verleden of chronische pijn een rol spelen. Het is vooral belangrijk om de situaties te herkennen waarin een hond agressie vertoont. Er zijn namelijk verschillende vormen van agressie:

  • Bescherming: Een hond kan het gevoel hebben dat hij zijn familie moet beschermen tegen vijanden.
  • Competitie: Wanneer honden gehecht zijn aan bepaalde objecten, zoals een speeltje, kunnen ze deze verdedigen.
  • Zelfverdediging: Als een hond zich niet op zijn gemak voelt tegenover een soortgenoot of in het nauw gedreven is, kan hij gaan blaffen.
  • Angst: Dit speelt een grote rol bij agressief gedrag en komt voor bij onvoorspelbare situaties en door associaties met negatieve ervaringen.
  • Stress en opwinding: Dit heeft een versterkende invloed, bijvoorbeeld als een hond steeds aan de lijn gecorrigeerd wordt.
  • Pijn: Bij lichamelijke pijn en ongemak kan je trouwe viervoeter prikkelbaarder worden en plots agressief reageren.
  • Frustratie: Dit is gerelateerd aan een conflictgevoel, zoals bij niet goed verdeelde aandacht tussen twee huisdieren.
  • Prooigedrag: Tot slot kunnen honden de motivatie hebben om te jagen en vangen, wat tot agressie kan leiden.

Hoe herken je de signalen van agressie bij honden?

Van nature zijn honden conflict vermijdende dieren en daarom proberen ze agressie en escalatie zo veel mogelijk te voorkomen. Toch kan er agressief gedrag ontstaan. Hierbij volgt een hond de ladder van agressie, oftewel een aantal opeenvolgende signalen. Het start meestal met signalen van ongemak of stress, zoals gapen, hijgen met opgetrokken mondhoeken, druk snuffelen, fronzen en schudden. Vervolgens wordt een hond expressiever in zijn houding, hij verstijft en gaat grommen en blaffen. Hierbij gaan de oren naar voren, de staart omhoog en het gewicht wordt naar voren geplaatst.

Als deze signalen genegeerd worden, kan een hond gaan bijten. Daarom is het belangrijk om de signalen van agressie goed en tijdig te herkennen. Ook moeten waarschuwende signalen nooit onderdrukt worden met correcties, omdat dit een associatie geeft met negatieve ervaringen. Tevens wordt een hond zo beperkt in zijn communicatie. Immers kan een hond beter waarschuwende signalen geven, zoals blaffen, dan bijten uit het niets.

Agressie bij honden

Tips om agressief gedrag bij je hond te voorkomen

Omdat elke hond en situatie anders is, is er geen standaard oplossing voor agressie. Echter, door middel van de volgende tips kun je agressief gedrag bij je hond zo veel mogelijk verminderen en voorkomen:

  • Genoeg beweging: Een hond raakt gefrustreerd door een gebrek aan beweging en kan hierdoor agressief gedrag vertonen. De juiste hoeveelheid beweging is ook afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheid, dus let hier goed op.
  • Grenzen en regels: Regels moeten niet als straf gezien worden, maar geven juist structuur. Door duidelijke grenzen en regels te stellen, kan je hond juist meer zelfvertrouwen en discipline krijgen.
  • Kern ontdekken: Ga op onderzoek uit naar het gedrag van jouw trouwe viervoeter en probeer de symptomen te herkennen en behandelen.
  • Positiviteit: Negativiteit wekt gemakkelijk agressief gedrag op en daarom moet je vooral positieve associaties maken met situaties.

Behandeling agressie bij je hond met kalmeringmiddel

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een behandeling van agressief gedrag, bijvoorbeeld met gedragstherapie. Hierbij worden mogelijke triggers van agressie ontdekt en zo leert een hond hiermee omgaan en een positieve associatie aan te geven. Daarnaast kun je een supplement of kalmeringsmiddel geven. Door een natuurlijk supplement of kalmeringsmiddel toe te dienen, worden er minder snel negatieve associaties gemaakt met situaties en tevens wordt angst zo onderdrukt. Er zijn allerlei soorten op de markt, zoals een supplement of kalmeringsmiddel op basis van kruiden.

Best verkocht:
Zoekassistent
Ik ben op zoek naar een product voor:
Zoek op product, toepassing of lichaamsdeel:
Kennisbank artikelen
30 jaar ervaring, deskundige klantenservice
Je order binnen 1 werkdag verstuurd
Vanaf € 65,- gratis verzonden
Gemakkelijk achteraf betalen